Handleiding

TEAMinclusie(f) bestaat uit 22 ervaringsgerichte activiteiten die inzetten op inclusief teamwerk. Je oefent de activiteiten als team uit en past de leerresultaten onmiddellijk toe in de werksituatie.

De activiteiten zijn:

  • interactief;
  • gekoppeld aan duidelijke leerdoelen;
  • voorzien van inspiratie voor een gerichte nabespreking.

De activiteiten zijn zo ontwikkeld dat je er als teamleider zelfstandig mee aan de slag kan. Om je hierbij te ondersteunen, kan je de handleiding raadplegen.

Daarin vind je info over:

  • hoe je de juiste activiteiten kan selecteren;
  • wanneer je ze best kan inzetten;
  • hoe je je praktisch voorbereidt;
  • hoe je de activiteit kan nabespreken.

De handleiding geeft je ook tips over het creëren van een veilig klimaat tijdens het uitoefenen van de activiteiten en hoe je bewaakt dat iedereen aan het woord komt.

Download hier de handleiding:

HANDLEIDING.pdf

In de ROOS

Naast de activiteiten per bouwsteen ontwikkelden we ook een nabesprekingsmethodiek die je op meerdere momenten kan inzetten om met je team het gesprek rond inclusie aan te gaan.

Download hier de instructiefiche voor ‘In de Roos’:

IN_DE_ROOS.zip

Klaar om van start te gaan? Doe de drie ‘checks’:

1. Check de bouwstenen en leerdoelen

De activiteiten zijn verdeeld over 6 bouwstenen voor sterk en inclusief teamwerk. Via het menu in de balk bovenaan kan je naar de verschillende bouwstenen navigeren. Per bouwsteen vind je een overzicht van de leerdoelen.

Alle bouwstenen dragen bij tot sterk teamwerk. De volgorde is onbelangrijk met uitzondering van bouwsteen ‘Aandacht’. Deze raden we aan om als eerste door te nemen.

2. Check de activiteiten

Per bouwsteen vind je een link om de activiteiten te downloaden. Voor elke activiteit is er een instructiefiche (aangegeven met ACT) met daarop informatie over de moeilijkheidsgraad, de duurtijd, het aantal teamleden die kunnen deelnemen aan de activiteit en richtvragen voor de nabespreking.

Weet je niet waar te starten? Hier vind je enkele voorbeeld-scenario’s voor de combinatie van meerdere activiteiten in een complete workshop:

VOORBEELDEN.pdf

3. Check de praktische voorbereiding

Per activiteit is het nodige materiaal opgenomen met de gepaste printinstructies.